Omgaan met paniek op de IC tijdens corona

De druk op de afdelingen Intensive Care (IC) neemt toe. Daardoor kan je als medisch professional het gevoel krijgen dat je niet meer in control bent. Wat doe je als je dat overkomt?

Renny Bos, coach bij Elestia: ‘Als je nu op de IC werkt, komt er zoveel op je af. De combinatie van hoge werkdruk, oververmoeidheid, onzekerheid, angst en nare gebeurtenissen die je meemaakt, is uitzonderlijk zwaar. Deze mix kan ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je de controle verliest. Als dat gebeurt, dan is het heel belangrijk dat je daarnaar luistert en er iets mee doet. Schaam je niet om er over te praten. Het is heel normaal dat dit je raakt.

Vertrouw op je kwaliteiten

Slaat je gevoel om in plotselinge paniek tijdens je werk? Dan is het misschien geen optie om je werk neer te leggen en met iemand te praten. Het kan zijn dat je door moet en zelfs belangrijke beslissingen moet nemen. Blijf dan vertrouwen op je kwaliteiten. Adrenaline zorgt ervoor dat je in zo’n situatie gek genoeg altijd goed reageert. Pas later heb je tijd om na te denken: wat gebeurde er nou eigenlijk? Dan is het belangrijk dat je het bespreekt met een professional.’

 

Voorkom dat je je kruid verschiet

Wil je eens stoom afblazen of met een onafhankelijke professional ingaan op dit onderwerp? Met een aov van Movir kun je daarvoor terecht bij de coaches van Elestia. Dat is kosteloos en anoniem.